top of page

Compassie

Compassie begint bij zelfcompassie

Compassie wordt vaak verward met medelijden, maar gaat over het vermogen om te gaan met het lijden of de stress van een ander op zo'n manier dat de ander zich gesteund voelt. Compassie zonder zelfcompassie kan leiden tot het zogenaamde hulpverlenerssyndroom: compassiemoeheid. Dit is echter niet alleen voorbehouden aan professionele hulpverleners, ook medewerkers, waarop bijvoorbeeld in de rol van mantelzorger een groot beroep wordt gedaan, kunnen hier last van hebben.

 

Zelfcompassie is het vermogen om vriendelijk om te gaan met jezelf in stressvolle tijden. Vaak vinden we het echter makkelijker een ander tot steun te zijn dan onszelf. Zelf zijn we eerder geneigd de interne criticus aan het woord te laten dan een innerlijke vriend(in). Onze interne criticus brengt ons op grote hoogten, maar veroorzaakt ook veel onrust.

 

Zelfcompassie daarentegen verbetert de relatie met jezelf en werkt ook door in relaties met anderen. Je bent minder geneigd in oordelen te schieten, waardoor er ruimte ontstaat de ander beter te begrijpen. Door onprettige emoties met vriendelijkheid te benaderen verbetert je emotieregulatie, één van de belangrijkste aspecten van emotionele intelligentie.

Compassietraining

Net als mindfulness is (zelf)compassie een eigenschap die je kunt ontwikkelen door training. In 8 weken leer je met behulp van meditaties je hart te openen voor jezelf én voor anderen, wat niet alleen meer (onderling) begrip geeft, maar ook doorwerkt in de kwaliteit van je relaties.

 

In de  8-weekse training komen onderwerpen aan bod zoals de emotieregulatiesystemen in ons brein, leren jezelf te kalmeren in tijden van stress, zicht krijgen op behoeften in communicatie en hoe daarmee om te gaan. Deze training is een mooi vervolg op de 8-weekse mindfulnesstraining.

In een vrijblijvende intake kunnen we onderzoeken of de training bij jouw coachvraag aansluit.  

individuele

compassie

training

Train Compassie en verhoog je Emotionele Intelligentie

 

8-weekse compassietraining in jouw tempo en gericht op jouw persoonlijk proces.

bottom of page